12 de febrer 2010

CONSTRUCCIÓ DEL DISCURS POLÍTIC; COMUNICACIÓ PERSONAL I MEDIATICA (Part III)



La tercera jornada formativa amb Iñaki Bustinduy va ser totalment pràctica; un discurs de 5 minuts, un discurs preparat, evidentment, ja se sap que la millor improvisació es la que es prepara, i així un vam fer un darrera l’altre.
Tema lliure,  davant un faristol i amb tothom mirant-te i prenent notes per fer feedback destacant els punts forts i els punts de millora i amb el vídeo engegat gravant...tot un repte...però d’això es tractava.
Posar en pràctica tot el que has aprés sobre com construir i com presentar un bon discurs és se’ns dubte la part més difícil. Els nervis ens juguen encara males passades i tot i que la por i el respecte per l’auditori no s’ha de perdre del tot mai, una mica de banda si que hem d’aprendre a deixar-la.
La corporalitat i l’emocionalitat complementen al llenguatge, i aconseguir una amalgama perfectament harmònica és el que seria perfecte. Ara per ara, a nivell general va sortir una mica de tot; tonalitats massa lineals, massa mirar els papers, poca gestualitat, no mirar a l’auditori, massa serietat, poc control del moviment de les cames....etc...
A nivell personal, no em puc queixar,el feedback va ser prou positiu, tot i que al final els nervis van fer que volgués acabar més aviat i que anés massa ràpid parlant.
A la vida, com tot, és qüestió de pràctica. Ara tenim les claus, les bones claus, serà qüestió de continuar practicant i millorant cada dia un mica, sense córrer, poc a poc i lletra...o bones paraules...
Deixo algunes fotos d’alguns companys a l’hora dels seus discursos.

11 de febrer 2010

CARLES MARTI; POLITIQUES PÚBLIQUES. PRESENT I FUTUR DE BARCELONA

 

Carles Martí ens va exposar l’essència de la capital catalana “Tenim en el present de Barcelona un model de ciutat multi funcional, policèntrica i no jerarquitzada ni fragmentada. No volem que se’ns parcel•li la ciutat i perdre la personalitat que tenim com a ciutat compacta amb tolerància, respecte, valors compartits i xarxa social. “ – va enfatizar el Primer Tinent d’alcalde Barcelona.
Per garantir la cohesió social necessitem que serveis públics universals, que creen cohesió i comprometen a la gent.
Però quina filosofia volem impregnar a les politiques? Volem un binomi en les politiques; Treballar a prop i mirar lluny
• Treballar prop: Treballar amb la gent i al costat de la gent. Proximitat com un valor clau del socialisme. Politiques de participació, fins i tot amb la iniciativa privada. Cogestió. Creure amb el teixit associatiu clàssic i les noves formes com la xarxa, es dona peu a q es produeixi. No hi ha una barrera amb les associacions poders públics i ciutadans
• Mirar lluny: No hi ha projecte sinó hi ha horitzó. Els col•lectius humans som present q arrossega la nostra història. Però hem d tenir perspectiva.

Horitzó a 10 anys;
Si centrem el terreny de joc en la ciutat a l'any 2010 es una tàctica amb la que fem pensar a la ciutadania i traiem del debat a Trias.

Apostem per les politiques ocupació;
• Donar eines perquè puguin recuperar una feina similar en un període curt de temps.
• Ocupabilitat intentar mantenir la gent màxima en el seu treball

També important el sector turístic i tots els sectorsde nova economia. Pel que fa a Inversió publica, per Carles Martí “teníem les finances prou sanejades per poder tirar de l'endeutament, ens permet un dinamisme econòmic”. I per que fa a les Politiques Socials, Educació, Serveis públics, assistència domiciliaria, Beques menjador, Àpats per la gent gran...etc...també s’haurà de continuar fent esforços segons Martí.
Una altre de les línees de treball és preservar bé l'espai públic. I no podem deixar de banda que en temps de crisi es mes fàcil que surtin les tensions. Hem de fer que l'espai públic sigui un lloc compartit basat en els valors de tolerància i respecte. Per això farem reforçament de biblioteques, centres esportius, festes majors, etc...
La interculturalitat també es prou important, amb politiques actives per contrarestar la xenofòbia, “realment hi ha uns quants provocant i incendiant. i d’altres son del parer que ja els va bé el incendi” –apuntava Carles “ ens hem d'obrir, barrejar i deixar que entri sàvia nova, aquest és el nostre present”

  
Per en Carles Martí, és important dibuixar un horitzó clar de la ciutat que volem, d'aquesta ciutat de cara als propers 10 anys, amb “cohesió, capitalitat, creativitat...tot un munt de valors inspiradors”.


Hi haurien vuit eixos claus fixant-nos amb un horitzó a 10 anys. Barcelona 2020:

1. Barcelona haurà de ser el motor econòmic del sud Europa. Hem d’apostar per la logística. Barcelona ha de ser la Porta Sud d’Europa i la Porta Nord Africa. Cal potenciar, per tant, els sectors emergents al voltant de la recerca, medi ambient, tecnologies i la biomedicina.

2. Ciutat de referència internament i externament en la creativitat. Parlem de tot l'eix de l’educació, des de l’escola bressol fins ESADE, FP... Un repte clar: molta mes FP i la capacitat de que tots els joves siguin trilingües. També estudis de les arts, formació i sensibilitat artística. Uns programes amplis de les disciplines artístiques i idiomes. Fer una ciutat amable i amigable pels creadors (Fàbriques de creació...)

3. Noves connectivitats. Connectar la ciutat. Ampliació brutal de l'aeroport. Important el canvi que ha suposat Spanair. Línies d’ample europeu per a les mercaderies del port. També salt brutal pel que fa al metro L 9.Nova xarxa de rodalies. La Sagrera ha de ser l’estació de Catalunya. I important també el desplegament de les xarxes Wifi a tota la ciutat.

4. En termes de noves centralitats. Sant Andreu i la Sagrera es configuren com a noves centralitats. També nou campus universitari del Besos. I nova Zona franca per empreses de noves generacions. També barris de la Marina i aprofitar els turons de la ciutat per fer més parcs. Realment cal regenerar i reciclar la ciutat compacta.

5. Sostenibilitat. Producció energia, balanços energètics i residus. Hi ha una aposta molt determinant pels cotxes elèctrics i pel transport públic (Bicicletes, tramvia...)

6. Garantir també la cohesió Garantir la cohesió social passa per la universalització dels serveis públics. S'ha de poder garantir habitatge i serveis de proximitat. No tindrem una ciutat cohesionada si la segona generació d’immigrants no es sent plenament partícip (no integrades i que en formin part.). És un repte bestial en el que s'ha fracassat en molts llocs i aquí hem de intentar-ho amb ple convenciment.

7. Canvis d'escala a Barcelona. Té 10 districtes;
Reptes cap en fora:
• Treballar en escala a l’Àrea metropolitana
• Prestació de serveis i mobilitat , sinó, no té sentit.

Reptes cap en dins:
• 73 barris
• Unitats d'identitat
• Convivència amb igualtat

8. La capitalitat mediterrània. Ha de ser una idea plenament associada pel conjunt de barcelonins i barcelonines. Aquest segell de ser la seu de la unió per la mediterrània s'ha de transformar amb un gran ànim i un sentit de lideratge.
De moment la capitalitat de la mediterrània ha comportat:
• Reformar els equipaments de l'hospital de Sant Pau, instal•lant xarxes, entitats...
• Ser la seu de programes directes per treballar entre les diferents ciutats.

I un afegit molt important que no va voler deixar passar en Carles Martí; la voluntat de ser la seu dels JJOO d’hivern del 2022 amb un plantejament que es a l’inrevés d’abans, ara tenim la ciutat preparada per poder-los fer. A més seriem la única ciutat que hagi fet tan Jocs d’estiu com d’hivern. Tot un repte se’ns dubte. Tot un repte per Barcelona, tot un repte per tots.

ANIVERSARIS GENER


El mes de gener era sens dubte el més multitudinari pel que fa a aniversaris; Antonio Manrique, Ester Pujol, Gerard Llobet, Maite Guerra, Eric Gómez, Divaika Kemba i Amanda Ramos (si..jo mateixa)...quin enrenou amb tanta gentada, però es nota com l’organització és cada vegada una cosa més rodada amb lo que va sortir perfecte, com sempre, així que GRÀCIES A TOTHOM.

  
 
  
  
  
Aquell dia, a més de l’obsequi del Fran, una esponja per cadascun (i la meva amb un mussol....amb què sinó...)...van tenir de regals un seguit de paraules i frases que ens vam dir d’uns companys als altre amb la sinceritat d’escriure en un paper en blanc dient que opines d’aquella persona. Va ser un dels exercicis del coaching, una bona manera de trencar el gel i de fer pujar el termòmetre emocional. Aquestes van ser les que em van escriure a mi “ Treballadora, Responsable i seria, Treballadora i constant, Engrescadora, Responsable, Bona delegada, Responsable i agradable, la més guay i la més presumida, Companya, Responsable i treballadora, Genial, Programada, Amb capacitat de síntesis, Sociable, Molt bona blogger, Comunicadora, Responsable, Bona delegada, Bona companya, Un cielo....”...ufff....penso que no em puc queixar...ells si que son “un cielo”....gràcies companys, m’esteu fent passar un màster genial!!!

10 de febrer 2010

FRASES DE COACHING

El José Antonio Peral ens va donar un bon munt de frases que poden canviar el món, o no…però que si més no, ens poden ajudar a veure la vida amb altres perspectives:

"El camino que conduce a nuestro propio cielo siempre pasa por la voluptuosidad de nuestro propio infierno." Frederich Nietzsche

"Cada uno de nosotros es una fortaleza inexpugnable que únicamente puede ser devastada desde dentro." Timothy J. Flynn

"La buena madera no crece con facilidad, cuanto más fuerte es el viento, más fortaleza tienen los árboles."
J. Willard Marriot

"Todo obstáculo es un compañero de armas que nos fuerza a lo mejor." OgMandino

"Quien contra nosotros lucha, fortalece nuestros nervios y aguza nuestro ingenio, de modo que el antagonista se convierte en protector." Edmund Burke

"La vida no es estática. Los únicos que no cambian de propósito y de ideas son los inquilinos de los manicomios y los del cementerio". Everett Dirkensen

"¿y cuando piensas realizar tu sueño?", le preguntó el Maestro al discípulo. "Cuando tenga la oportunidad de hacerlo", respondió éste. El Maestro le contestó: "La oportunidad nunca llega. La oportunidad ya está aquí". Anthony de Mello

"Sólo el cambio perdura" Heráclito

"Cuando las cosas llegan a su máxima fuerza, empiezan a declinar." Laozi

"Las posturas extremas no llevan a eliminar la oposición, sino a fortalecerlas" Paul Watzlawick

"Donde amenaza el peligro crece también la salvación" HOlderlin

"La paz de la que había gozado hasta entonces no había sido más que un armisticio: siempre había habido un conflicto latente, sólo que ahora estallaba" Paul Watzlawick

"A menudo necesitamos una crisis para romper nuestros modelos usuales del mundo. Una crisis es un regalo, una oportunidad, y quizá una muestra de que la vida nos hace señas para que ampliamos la danza que ahora ejecutamos" Leslie Lebeau

"La angustia ha sido mal interpretada. La angustia es buena porque logra que la gente actúe." Rollo May

"La confusión es el umbral de la nueva comprensión, una oportunidad para reordenar la experiencia y organizarla de manera diferente para aprender a crear algo nuevo, a ver y oír el mismo mundo de diferente manera. Cada vez que se sientan confundidos, pueden empezar a alegrarse por la nueva comprensión que les aguarda” Richard Bandler

"Una de las mejores maneras para sentir muchas desilusiones y decepciones en la vida, es construirnos una imagen rígida de cómo nos gustaría que fueran las cosas y luego tratar de que todo se ajuste a ella" John Grinder & Richard Bandler

"¡Que empeño en desbrozar al mundo de su magia y de su interés, de disecarlo todo! ¡Cuanta saliva gastaba acarreando razones y defensas contra lo irrazonable: cuantos libros, proyectos, cursillos, conferencias palabras y más palabras para erigir un dique contra lo misterioso! Y es que cierto tipo de arcanos no aguantan un criterio de sumas y restas" C. M. Gaite

"No busque ahora las respuestas, que no se le pueden dar, porque usted no podría vivirlas. Y se trata de vivirlo todo. Viva usted ahora las preguntas. Quizá luego, poco a poco, sin darse cuenta, vivirá un día lejano entrando en la respuesta" Rainer Maria Rilke

"Por fortuna habían quedado muy atrás las inútiles aspiraciones que pretendían extirpar todas las causas del desorden social. Una ciudad ecuánime consigo misma sabía que la justicia ya no consistía en hurgar en las heridas sino en disponer de suficiente maquillaje para disimular las cicatrices." Rafael Argullol

"El caos es un orden por descifrar." José Saramago

"Nadie más esclavo que el que se cree libre sin serlo: en cuanto uno se declara libre, enseguida se siente ligado. En cuanto se atreve a declararse ligado, empieza a liberarse". J.W. Goethe

"Los grandes peligros crean los grandes recursos" Joseph Freiherr

"A las semillas también las entierran, y, precisamente por ello, acaban germinando." José Saramago

"Ahora te dolerá: todo lo que vuelve a la vida, duele" Toni Morrison

"Las cadenas que nos aprietan de más cerca son las que pesan menos" S. Soymonof

"A medida que va pasando el tiempo, una misteriosa fuerza comienza a intentar probar que es imposible realizar la Leyenda Personal. Pero, en realidad, está preparando tu espíritu y tu coraje. Está enseñándote como realizarla" Paulo Coelho

« C'est fou ce qu'on découvre comme choses intéressants quand on est perdu et qu'on cherche son chemin. » Bernard Werber

"Todo lo que empieza nace de lo que se acabó" José Saramago

"Persuádete de que estás enamorado y te convertirás en un amante elocuente. Muchas veces, el que empezó fingiendo acabó amando de veras" Ovidio

"Para llegar al milagro tienes que pasar mucho tiempo no entendiendo nada." Carmen Martín Gaite

« C'est quoi la peur? C'est la volonté de ne pas tomber dans de situations qu'on ne peut pas maltriser » Bernard Werber

"Cuando lo viejo ha muerto y lo nuevo no acaba de nacer" Antonio Gramsci

"Cuando el pasado deja de iluminar el futuro y el espíritu avanza entre las tinieblas del presente" Alexis Tocqueville

"Haroun había desarrollado la incontenible tozudez del hombre auténticamente estúpido" Salman Rushdie

"Las antiguas y ordinarias opiniones me vienen todavía a pensamiento, pues el largo y familiar trato que han tenido conmigo les da derecho a ocupar mi espíritu contra mi voluntad y casi hacerse dueñas de mis creencias. Pero, definitivamente, ya no son mías. Ya soy mucho más que esas antiguas opiniones que no me dejaban ser todo lo que soy" Réné Descartes

"Pasa algo muy curioso en la vida: cuando uno se niega a aceptar nada que no sea lo mejor, muy a menudo lo consigue." W. Samerset Moghan

"Creo muchísimo en la suerte y descubro que cuanto más trabajo, más suerte tengo." Stephen Leacock

"Nuestras dudas son traidoras, y por ellas perdemos el bien que con frecuencia pudimos ganar, por miedo a intentarlo" William Shakespeare

"Si haces lo que siempre has hecho, no llegarás más lejos de lo que SIempre has llegado" Anónimo

"El noventa por ciento del éxito se basa simplemente en insistir" W oody Allen

"Sólo triunfa en el mundo quien se levanta y busca las circunstancias, y las crea si no las encuentra." Bernard Shaw

"Muchas personas piensan que tener talento es una suerte, 'pocas sin embargo piensan que la suerte puede ser cuestión de talento." Jacinto Benavente

"Imposible es la palabra que usan los hombres débiles para vivir fácilmente en el mundo que se les dio, sin atreverse a explorar el poder que tienen para cambiarlo. Imposible NO es un hecho, es una opinión." Mohammed Ali

"Dios, dame coraje para cambiar lo que puedo cambiar, serenidad para aceptar lo que no puedo cambiar y sabiduría para distinguirlo." Santo Tomás de Aquino

« La suerte es el pretexto de los fracasados » Pablo Neruda

"La mente es como un paracaídas, no sirve de nada si no se abre" Anónimo

« Cuando no se tiene el coraje de vivir como se piensa, se termina por pensar como se vive" Victoria Ocampo

"A partir de programar una falsa información se obtienen falsos resultados. Todo lo demás acontece luego con fatalidad independiente de nuestra voluntad." Paul Watzlawick

"Los hombres razonable se adaptan al mundo. Los insensatos hacen que el mundo se adapte a ellos. Por eso el progreso depende de hombres insensatos" George B. Shaw

"Sé que dispones de una gran variedad de recursos de los que tu mente consciente no tiene la menor idea. Todos y cada uno de vosotros tiene la capacidad de sorprenderos a vosotros mismos" Milton Erikson

"El mundo que hemos hecho es el resultado de nuestra manera de pensar, y nos hemos creado una serie de problemas que no podremos resolver pensando de la misma manera en que lo hicimos cuando los creamos" Albert Einstein

"En cierto modo, es verdad: estoy ciega de vuestra ceguera, tal vez pudiese empezar a ver mejor si fuésemos más los que vemos. Abramos los ojos, No podemos, dijo el médico, Es una gran verdad, eso de que el peor ciego es el que no quiere ver, Pero yo quiero ver, No por eso vas a ver, la (mica diferencia es que dejarías de ser el peor de los ciegos" José Saramago

"No busque ahora las respuestas, que no se le pueden dar, porque usted no podría vivirlas. Y se trata de vivirlo todo. Viva usted ahora las preguntas. Quizá luego, poco a poco, sin darse cuenta, vivirá un día lejano entrando en la respuesta" Rainer Maria Rilke

" ... de los rieles no te sales nunca, Laurita, ése es el secreto, admitir que hay rieles pero usarlos para escapar, para liberarte ..." Carlos Fuentes

"A veces trabajas mucho en algo que luego pasa por sí solo, pero que no hubiera sucedido sin ese trabajo previo. Yo lo llamo estado de gracia" Lawrence Weschler

"Lo curioso es que he olvidado la época en que me metí en una calle que tenía una sola dirección, pero el hecho es que cuando me metí en esa calle dejé de pensar que hubiera cualquier otra" Rafael Argullol

"La gran victoria que hoy parece fácil es el resultado de una serie de pequeñas victorias que nos pasaron desapercibidas" Paulo Coelho

"La vergüenza de confesar(nos) el primer error nos hace cometer otros muchos" Jean de la Fontaine

"Es inútil luchar por el amor día a día, aunque fingirlo sea la única remota posibilidad de que perdure el amor" Manuel Vázquez Montalbán

"Ciertamente, nadie se lo había prohibido nunca excepto -y ahora lo descubría-su propia ignorancia." Ana María Matute

"Las utopías no son más que verdades prematuras" Lamartine

"Quant aux hornmes, ce n'est pas ce qu'ils sont qui m'intéresse mais ce qu'ils pourront devenir" Jean Paul Sartre

"Que difícil es descubrir la verdad, especialmente cuando se tiene que ver el mundo en tajadas; las instantáneas ocultan tanto como revelan" Salman Rushdie

COACHING amb José Antonio Peral


Coaching, PNL (programació neurolingüística) i Intel·ligència emocional, seran les tres grans parts que tractarem a les classes del José Antonio Peral. Tot un repte!
Crear un ambient distés i amb bones energies és primordial per qualsevol cosa, l’ambient inicial condicionarà la predisposició que tindrem per afrontar allò que vulguem fer.  Cal tenir en compte l’estat emocional de les persones i invertir en aquest estat emocional, és la millor inversió que podem fer per afavorir la capacitat d’aprenentatge. Per mesurar aquesta energia tenim el que s’anomena “termòmetre emocional” que ens mesurarà el grau d’energia i si es positiva (productiva) o negativa (improductiva).
10        Rabia                      Euforia
             Odi                         Alegria
         Resentiment              Amor
5   
         Aborriment                Relaxat
         Apatia/Desidia          Tranquil
          Preocupació              Obert
 0     -                                                     +
UTILITATS QUE PERMET
10       Atacar                  Brainstorming
           Lluitar                 Team building
         Oposar-se             Participació
5   
         Reflexió                 Cocentració
         Trobar errors          Qualitat
          Desconfiança        Consens
0     -                                                     +
L’emoció té molta importància en l’eficiència. Cap persona avorrida és eficient. Emociona’t, viu sempre el moment.
Les emocions es tenen per adaptar-nos al medi i tota emoció és útil depenent del context.
Un líder ha de tenir la capacitat d’engrescar i controlar les emocions del seu equip, L’eina bàsica dels líders és l’emoció. I la principal tasca d’un líder és liderar les energies del seu equip.
“Mirar d’aprendre només a partir de la teoria és como olorar una flor a través d’una fotografia”. Potier.
L’objectiu es poder tenir eines de coaching i intel·ligència emocional per poder millorar la nostra capacitat de lideratge.
Per tal d’implementar el software que serà el coaching abans necessitarem un hardware que estarà composat de tot allò que ens servirà per millorar el nostre mitjà, la comunicació i la resolució de problemes i objectius. La fi de tot això és el lideratge. Realment, per convertir-te en un bon líder, has de començar per tu mateix. I amb el coaching comença el nostre entrenament personal.
Límits del impossible, REALI QUÈ?
La immensa majoria dels límits que tenim, son autoimposats. Com diu el refranys “La verdad era verde y se la comió un burro”.
El problema, molt sovint es que tenim una capacitat d’atenció limitada. El contrari d’una veritat és una mentida, però això no és del tot cert perquè hi ha realitats complementaries  que ens poden ajudar si focalitzem l’atenció en una altre realitat.  És veure el got mig ple o mig buit. Tot depèn d’allà on orientem la nostra llanterna, la nostra capacitat d’atenció, tria bé on enfoques, que això serà el que veuràs.
PROBLEMA VISUAL: Es tracta d'unir aquets nou punts negres només amb cuatre linees rectes:
           

Solució:


 
Es fàcil trobar la solució si no ens haguéssim autoimposat la suposició de que no podíem sortir del quadrat que formen els nou punts


Des de les limitacions que ens autoimposem hi ha moltes coses impossibles, que en realitat no tenen perquè ser impossibles.
 “Per trobar una solució no podem continuar pensant de la mateixa manera que ens ha portat al problema “ Einstein
"Imposible es sólo una palabra que usan los hombres débiles para vivir fácilmente en el mundo que se les dio, sin atreverse a explorar el poder que tienen para cambiarlo. Imposible no es un hecho, es una opinión. Imposible no es una declaración, es un reto. Imposible es potencial. Imposible es temporal. Imposible es nada."  Mohamed Ali
“La diferencia básica entre un hombre ordinario y un guerrero es que el guerrero toma todo como un reto, mientras que un hombre ordinario toma todo como una bendición o una maldición.“  Don Juan.
“Dios, dame el coraje para cambiar las cosas que puedo cambiar; Dame la serenidad para aceptar las cosas que no puedo cambiar; Y dame la sabiduría para distinguir la diferencia.” San Francisco de Asís . Realment cal intel·ligència per acceptar el que podem canviar i coratge per acceptar el que no podem.
Llibre recomanat: “Oncología del lenguaje” de Rafael Echeverría
                                                                                            JUDICIS
                                                                   FACTIVITAT                  POSSIBILITAT
                           Oposició                             Resentiment                        Resignació


APTITUTS
                           Acceptació                              Pau                                  Ambició

Aquests son els estats emocionals essencials amb les diferents combinacions possibles.
 
 
El coaching no aconsella, no diu el que s’ha de fer però hi ha un seguit de fórmules a tenir en compte.
EXIT = FRACÀS + UN
Qualsevol de les nostres habilitats es poden optimitzar un milió de vegades.
La competició ha de ser també amb tu mateix.
SATISFACCIO = RESULTATS – EXPECTATIVES
L’aprenentatge és la única eina que tenim. Hi ha quatre etapes d’aprenentatge:
1.    Incompetència Inconscient: No sé que sé
2.    Incompetència conscient:  Sé que no sé
3.    Competència conscient: Sé que sé
4.    Competència inconscient: No sé que sé (automatitzem la metodologia)
Mai no ens podem negar el joc d’aprendre, però el problema es voler passar del 1 al 4 directament. També cal tenir en compte que l’aprenentatge té deu enemics: ceguera, por, vergonya, temptació, orgull, arrogància, peresa, impaciència, desconfiança i empipament-confusió. Per poder superar tot això...hem d’actuar.
L’estructura cognitiva de la condició humana, és com pensem. Realment la obra de tota una vida comença sempre en allò que pensem. Pensem en paraules.
Cuida tus Pensamientos... 
Porque se volverán Palabras. 
Cuida tus Palabras... 
Porque se volverán Actos. 
Cuida tus Actos... 
Porque se harán Costumbre. 
Cuida tus Costumbres..
Porque forjarán tu Carácter. 
Cuida tu Carácter 
porque formará tu destino 
y tu Destino será tu vida. 
Mahatma Gandi 

Estructura subjectiva:
Realitat objectiva –> percepció sensorial -> emocions -> sentiments -> judicis i avaluacions -> conclusions i decisions -> ACTUAR   
Però les reaccions son sistèmiques i es pot passar de ser victimista a no ser-ho. La realitat objectiva té uns filtres biològics. La percepció sensorial té uns filtres racionals. La emoció té el filtre de les creences. Els sentiments tenen el filtre dels valors. I entre els judicis i les conclusions estan sempre les diferents opinions. Realment tot comença en el primer que percebem. I com hi ha una realitat objectiva, ens amaguem sota la avaluació subjectiva de la interpretació. Per tant, tota conclusió, decisió o interpretació es basa només en una anàlisis subjectiu.
Es lògic, no?....o algú ho dubtava encara....?