18 d’octubre 2009

ANÀLISIS DE DEBATS I DISCURSOS AMB ANTONI GUTIERREZ-RUBÍ (PART 2)




Algunes de les moltes frases per no oblidar de tot el que vaig sentir a la classe d'ahir i que mereixien una entrada apart;
·         Guanyant el cor de la gent, guanyarem el seu cap.
·         Cada oportunitat es un repte.
·         La gestió de les emocions es vital en política.
·         Hem de sumar voluntats per poder transformar.
·         La lletgesa es falsedat.
·         La cara es el mirall de l’ànima.
·         No soc la meva foto, soc el que diuen de mi.
·         Els tristos no convencen.
·         Las paraules poden canviar el món
·         Las paraules poden contagiar ambients, per això has de jugar-les i gestionar-les bé.
·         La ideologia només no convenç, la gent no es que sigui tonta, però si que té peresa.
·         Una primera impressió dura moltíssim.
·         Tenir idees no es suficient per guanyar.
·         Les errades al terreny emocional son molt determinants.
·         A una dona se la jutja el doble i se’ls hi perdona la meitat.
·         A la política sempre has de demostrar passió.
·         Com a dona, mai demostris histerisme, has de tenir molt control. Encara avui, un 25% dels ciutadans creuen que les dones no han de tenir alts càrrecs.
·         Si no saps parlar difícilment sabràs debatre.
·         Hem de saber dir el que estem pensant.
·         Mai diguis res que no pensis.
·         Jo soc les meves paraules.
·         Mai perdis la teva coherència.
·         No exageris mai ni donis un dada falsa.
·         Las formes son sempre importants, mai et burlis de ningú.
·         Abans, durant i després, el debat es guanya en tot moment.
·         Preparar-te no es garantia de victòria però no preparar-te si es garantia de derrota.
·         El que riu es el jefe.



ANÀLISIS DE DEBATS I DISCURSOS AMB ANTONI GUTIERREZ-RUBÍ




Diria mentida si no afirmés que les primeres paraules de l’Antoni Gutiérrez-Rubí a la classe de dissabte ens van sorprendre molt a tots, no veníem preparats a la classe, tot el contrari que ell. L’Antoni es venia a vendre, ell i els seus coneixements i vaja si ho va fer. Ens va deixar a tots bocabadats, amb ganes d’haver continuat la classe tot el dia i encara li quedarien coses per explicar-nos i a nosaltres per aprendre.
La comunicació no verbal va ser un del seus eixos, i els que hem  coneixen ja saben que es un tema que m’apassiona, i des que em vaig començar a ficar i a llegir llibres, no ha deixat d’agradar-me cada vegada més.
Parlar, saber parlar bé, es tot un art i tot un art que no només podem centrar en les paraules, es tot el conjunt del que expressem amb el nostre cos i per això hem de tenir molta cura del que diem i de com ho diem... “Jo sóc les meves paraules” i les meves paraules seran la meva identitat per això hem de pensar molt bé les paraules que dibuixin el nostre perfil.
Cada instant, com bé deia l’Antoni es una oportunitat per establir una relació, per això cal ser ben curosos amb les nostres paraules i les nostres actuacions. Les paraules canvien el món, però t’ho has de creure. Diga’m com parles i et diré qui ets.
D’entrada  hem de saber dir el que estem pensant i no dir mai res que no pensem, es nota molt si es diu alguna cosa que realment no pensem.
                                                                              PENSAR
    Diu el que pensa?                                           Pensa el que fa?


              PARLAR                                                                  FER
                                                      Fa el que diu?
Qualsevol punt feble en aquest triangle, que ha d'estar perfectament coordinat farà que estiguem morts. La nostra reputació cauria per terra. Sempre hem de dir el que pensem, pensar el que fem i fer el que diem.

                                               PARLAR


                                               LLEGIR


                                               ESCRIURE
Però no ens podem només fiar de les nostres paraules orals i per això hem d’escriure-les abans.  I està inter-relacionat, parlar, llegir i escriure, hem de fer les tres coses. Si no ets capaç d’argumentar les teves idees per escrit tampoc podràs fer-ho parlant. La claredat en la escriptura reflexa la claredat en el pensament. Pensa el que vulguis dir i has de saber dir-ho de la forma més simple que et sigui possible. Però mai improvisis, la millor improvisació es la que hem preparat. Preparar-te no es garantia de victòria però no preparar-te si es garantia de derrota. 

El cos té el seu propi llenguatge i fins hi tot comunica més que les paraules, es el 65% de la comunicació. El to de la veu i els matisos de les paraules poden enganyar però el cos no, per això hem de controlar molt bé els nostres gestos. I la nostra cara es molt important i sobretot el nostre somriure. 

Menteix millor qui somriu perquè el nostre cervell associa el somriure a la veritat. El que riu es el jefe en política i agafa el protagonisme a les fotografies. Qui controla la foto, controla el poder. Som l’únic ésser viu del planeta que somriu, i això es tot un luxe que hem d’aprofitar.  Obama ha aprés molt bé aquesta lliçó i la practica en tot moment.


El teu lideratge té una clau molt important en la seducció, s’ha de saber seduir i tenim dos grans armes per seduir; somriure i mirar al ulls.
Els tristos no convencen. No son capaços d’alliberar emocions. Les persones alegres arrosseguen i lideren bé als equips. Als tristos se’ls hi consola però no se’ls hi segueix. Els tristos poden arribar a guanyar però no poden transformar la realitat. Sense passió no hi ha política transformadora que es el que realment ens interessa. Si vius el que dius, es notarà, ho notaran i et demostraran que ho noten, que es el més important.

El nostra cap donar molt de valor a la informació estètica que rep, una simetria coherent ens aportarà sempre més credibilitat.  Simetria, bellesa, pulcritud, salut...ens influiran més positivament. La gent acostuma a escollir a les persones per la seva cara, pel seu aspecte, no es superficialitat, es neuropolítica. Es a dir, hem de cuidar molt la nostra imatge, es la nostra carta de presentació i ho hem de tenir molt clar
Demostrar que vivim les nostres idees al parlar també es molt important, això las farà memorables i això farà que les recordin. Hem de demostrar la nostra passió en tot el que diem per augmentar la nostra credibilitat.
També ens van donar claus importants de com preparar-se bé per un debat...però m’hauré de deixar alguna carta a la màniga, no?...

PLANIFICACIO ESTRATEGICA (PART 2) AMB HECTOR SANTCOVSKY



Després de les dues classes amb l’Héctor sembla que a tots ens ha quedat prou clar el que ha de ser una veritable Planificació Estratègica i el que no ha de ser.  Hem aprés que no hi han regles ni receptes clares i que la metodologia que s’ha de seguir ha de ser molt flexible i dinàmica.
Tenim les bases i les idees molt més clares i això es el més important. Sabem que davant un problema el primer que hem de fer es pensar-hi molt bé i analitzar-lo multivisionalment, però no arribant “a la paràlisis per el anàlisis”...bona frase. 
Partint d’un tema clau o tema estratègic, anirem a un repte, i en el camí trobarem la missió, la visió, els valors, el punt de partida, els reptes i les oportunitats  i d’allà arribarem a uns objectius i una meta clara.
Una meta que ens haurà portat uns resultats, sempre hem de tenir resultats, resultats amb un mínim d’un 80% de millora i una part d’innovació.
I en el camí haurem invertit un bon temps en el treball en equip i haurem establert un important diàleg amb els actors socials, stakeholders, sense oblidar-nos de l’avaluació continua que ens donarà sempre un valor afegit al ajudar-nos a dirigir amb més informació.
I una cosa més, no oblidarem mai que com a polítics, al final sempre hem de rendir comptes. Nosaltres som activistes, mesurem l’activitat a la política i sempre es bo fer-ho.
Tot això es LIDERAR, liderar amb coherència i amb una bona Planificació Estratègica.