11 de març 2010

Coaching; darreres pinzellades


El temari és molt extens però no per això deixa de ser interessant, però hi ha molta informació que hem d’acabar de dosificar.
En José Antonio Peral ens va deixar les idees més fortes del coaching:
·         Límits arbitraris, possibilitat
·         Construcció subjectiva, realitat
·         Responsabilitats insoslaiable
·         Aprenentatge: d’impossible a possible
·         Integritat vs Èxit
·         Definició d’objectius
·         Congruència
·         Lideratge ressonant i comunicació
UN LÍDER, SEMPRE ES RESPONSABLE DELS RESULTATS DEL SEU EQUIP I NO POT REPARTIR CULPES.
L’ informació que es dona sempre arriba distorsionada al final i això fa que es perdi molta informació pel camí, en cada pas es va perdent informació.
Allò que vull dir
Allò que dic
Allò que es sent
Allò que s’escolta
Allò que es comprèn
Allò que es reté
Allò que es reprodueix
.....el camí és molt llarg fins aquí i per això s’ha de tenir molt clar el que es diu, i com es diu.
El líder ha de donar sempre sensació de seguretat al grup. Fent sempre un ambient de treball agradable però defensant l’eficiència.
Hi ha teories objectivistes que diuen que el llenguatge no anomena la realitat sinó que la crea, que el llenguatge no es un mirall del que veiem.
Es molt important fer sempre una bona escolta activa:
1.    Accions:
a.    Verificar l’escolta
b.    Compartir inquietuds
c.    Indagar
2.    Transformació personal:
a.    Obertura a la comprensió d’un altre diferent
b.    Obertura a la transformació personal
UN LIDER HA DE SER MOLTES COSES, PERO SOBRETOT HA DE SER HUMIL.
 Sinòptic de les claus de la comunicació que no hem de confondre mai:
·         Afirmació vs Declaració. Afirmació és parlar d’allò verificable (afirmo que estem a 27º) i Declaració és una interpretació subjectiva que no es pot verificar (aquí fa calor). Molt sovint ho confonem i fem judicis de valors i ens creiem que parlem de fets. Mai s’han de confondre.
·         Indagació vs Proposició
·         Parlar vs Escoltar (influencia i persuasió)
·         Comprendre vs Ser comprès.
·         Dades vs Opinions
·         Intenció fàctica
·         Estat Emocional
·         Comprovació vs Reprovació (feedback)
En una conversa és important fer BACKTRACKING, és a dir, fer la tornada enrere. Parar la conversa i dir alguna cosa com “a veure si t’he entès...” ó “m’estàs dient que...”. Aquesta és una eina molt poderosa que tenim a la comunicació, però no serveix per fer judicis sinó simplement per al·literar.
LA COMUNICACIÓ ES LA CLAU DE L’EFICIÈNCIA D’UN LÍDER.
Es molt important donar i rebre feedback amb el teu equip, però s’ha de saber donar bé (tenim entrades anteriors on ja parlàvem del tema del feedback), però deixem quatre pinzellades més;
·         Ha de ser específic. Dades i observacions bases.
·         Ha de ser resolutiu. Orientat a solucions i no a judicis.
·         Ha de ser oportú. En el moment adequat i pròxim a l’acció.
·         Ha de ser més sobre la identitat i ments sobre la conducta.
·         Ha de ser com una hamburguesa. Emmarquem lo negatiu entre una cosa positiva al principi i una també de positiva al final.
·         Ha de tenir una revisió emocional.
·         Ha de tenir una revisió intencional.
Hi ha diferents tipus de líders;
·         Autoritari.
·         Timoner.
·         Democràtic.
·         Afiliatiu.
·         Coach.
·         Visionari.
I el que necessitarà un líder per tenir un bon equip, serà fer un equip equilibrat, es a dir, amb diferents tipus de persones. 

L’equip ideal per un líder haurà de tenir;
·         Gent teòrica
·         Gent econòmica
·         Gent política
·         Gent social
·         Gent estètica
·         Gent religiosa
Cadascun d’ells donarà importància a un aspecte més concret de la vida, i en la diversitat de tots estarà la perfecció conjunta.
Per fer-nos un anàlisis d’auto coach ens proposa fer servir la Roda de Valors (sofware) on haurem de marcar vuit àmbits importants sobre l’objectiu que ens haurem marcat, i en cada triangle haurem de marcar el percentatge que actualment tenim sobre aquell valor concret. Serà una valoració subjectiva. Lo ideal és arribar a aconseguir el 100% en cadascuna de les característiques o un percentatge important. Dintre dels vuit valors importants podem escollir un de més destacat per treballar-lo més exhaustivament. Haurem d’anar veient com el podem millorar i per això hauran de sortir un objectius concrets per treballar aquest valor i poder fer després un pla d’acció concret per portar-lo a terme. Sent rigorosos amb la feina i amb els nostres objectius, podem millorar molt, només és qüestió d’intentar-ho...no hi ha impossibles...
EL COACHING PODEM DIR QUE ÉS UNA EINA MOLT POTENT PER FER POSSIBLE UN IMPOSSIBLE.

07 de març 2010

Los 10 secretos para la mejor oratoria según Luis Arroyo


Tras dejarnos claro que la retórica son las notas del pentagrama y la oratoria es la música que suena y que el objetivo es hacer que esa música sea lo más atractivo posible, Luis Arroyo nos explicó los 10 secretos para lograr la mejor oratoria.
1.    EMOCION: El tema no va sólo de razones, hay que ponerle emoción. En un mitin no vas a convencer, vas a emocionar. Es tu representación y debe haber incluso siempre un punto de vanidad. Nos recomienda el libro "King of the mountain" de Arnold Ludwig
2.    ENTONACION: La oratoria exige entonación. Es fundamental. Es la música del discurso
3.    POESIA: El discurso se parece más a la poesía que a la prosa. Máximo podemos decir 130 palabras por minuto, sino no será eficaz.
4.    LEER PERO QUE NO SE NOTE: No hay problema con leer el discurso, pero que no se note demasiado. Casi todos los grandes discursos son leídos pero hemos de saber hacerlo. Parar de hablar, mirar el papel y seguir luego hablando.
5.    CATALOGO DE GESTOS: Cada uno  tenemos nuestros propios gestos más habituales, pero se han de pulir y lograr incorporar un mínimo de 5 gestos más a nuestro repertorio. Primero los hemos de pensar pero luego se incorporarán sin pensar (p.ej. enumerar con los dedos). Siempre se deben hacer gestos, el gesto siempre ayuda. Un ejemplo de gran orador sería Bill Clinton según Luis Arroyo.
6.    ATUENDO: Debe ser coherente con tu relato. El atuendo muestra lo que queremos realmente significar. De disfraces mejor ninguno.
7.    AUTOCONTROL: Ante el boicot o ruido externo, se ha de tener aguante. Se exige calma y tranquilidad. Nunca puedes estar a la defensiva. Un líder ha de mostrar siempre  solidez, tenacidad y nunca cualquier muestra de debilidad.
8.    LOS APLAUSOS NO SURGEN: Los aplausos siempre se han de buscar. Has de saber poner cortes en el discurso para dejar entrar aplausos en medio del discurso.
9.    CORTE DE MEDIOS: Define el corte, el total, el titular…defínelo todo tú, que no lo escojan ellos. Puedes escoger algún elemento pintoresco; “en resumen…”, “se lo diré en diez segundo” ó “se lo voy a decir en forma de titulares” como decía Bono.
10.  SENSACIONES: Al final de un discurso, nadie se acuerda realmente de lo que hemos dicho, pero se le queda grabada la experiencia, las sensaciones que le hemos transmitido. Se le quedará:
a.    La fortaleza; es un líder fuerte
b.    La confianza; puedo confiar en él
c.    La cercanía; se preocupa de gente como yo
Hay toda una serie de elementos importantes en un discurso y que vale la pena conocer, como son usar anáforas (repeticiones) muy importantes para incidir sobre el mensaje, y como es el hecho de contar historias, contar historias en el discurso y no limitarnos a dar datos. No podemos hacer un buen discurso sólo con datos.
Las claves de la retórica son;
1.    CONTAR RELATOS: Contemos una historia, una buena historia (p.ej. Granollers se llama María, como esa niña que me encontré….)
2.    EMOCION: La importancia de emocionar siempre.
3.    METAFORAS Y PARABOLAS: En la política está todo lleno de metáforas y hemos de incluirlas en nuestros discursos.
4.    TRIADAS: El tres funciona siempre perfecto (p.ej. “sangre, sudor y lágrimas”…)
5.    LA ANTÍTESIS: También funciona bien en los discursos (p.ej. hoy y ayer, esto sí y esto no, unos y otros, ellos y nosotros…)
6.    DATOS, MEJOR NINGUNO: Debemos dar el mínimo de datos posibles pero si hay que poner algunos deben ser comprensibles. Se deben poner en la escala de la gente. Más de 30 euros la gente no entiende, y cosas como el 53% es mejor decir la mitad, y 2.343.553 es mejor decir algo más de dos millones.
7.    CAPTADORES DE ATENCION: Se debe empezar siempre captando la atención del público. Podemos tal vez empezar con una anécdota y explicar por ejemplo el propósito de la intervención. Debes identificarte siempre con la audiencia demostrando que eres uno de los suyos. Incluso puedes también empezar con un dato sorprendente.
8.     ALITERACION: La repetición de un determinado fonema también es otro recurso muy importante (p.ej. “bueno, bonito y barato ó puedo prometer y prometo).
9.    ANAFORA: Repetición siempre de un mensaje (p.ej. “tengo un sueño” ó “yes we can”)
10.  JUEGOS DE PALABRAS: Es importante hacer juegos de palabras, los grandes oradores lo hacen y lo han hecho siempre (p.ej. “no te preguntes lo que tu país puede hacer por ti, pregúntate lo que tú puedes hacer por tu país de J.F. Kennedy).
En un discurso siempre lo has de pasar bien, has de disfrutar y tener claro que la gente ha de disfrutar contigo. Eso intentamos hacer los que salimos a hacer alguno de los grandes discursos de la historia que ha habido…aquí os dejo algunas fotos…
 Nos quedamos sobretodo con dos ideas básicas para un discurso:
EMOCIONAR
CONTAR HISTÓRIAS