09 d’abril 2010

EL FUTUR DE LES POLITIQUES DE JOVENTUT OLIVIÉ BAYÓN

El futur de les polítiques de joventut. 50 idees per millorar la vida dels i les joves és el llibre que es va presentar el 25 de febrer coordinat per Olivié Bayón i que ha contat amb la participació de diferents autors que des dels seus àmbits més propers han analitzat les polítiques de joventut no només amb el repte del futur sinó amb la realitat del present.

Com va dir Xavier Soto, el que va ser el diputat al Congrés més jove de la història d’Espanya “Debajo de cada cazadora de cuero hay una piel sensible y late un corazón que sufre” i així ho recull molt bé Olivié i la resta de col·laboradors al llibre. Xavier Soto va voler cridar l’atenció als polítics per fer veure la gran importància de les polítiques de joventut. Ara sembla que s’ha arribar a una major conscienciació del que han de ser les polítiques de joventut però encara queda molta feina per fer. Al llibre es deixen clares unes bones bases, unes bones eines de treball per marcar l’agenda política.

Amb un acurat pròleg de Bibiana Aído, Ministra d’Igualtat que assegura que el seu ministeri busca també la igualtat d’oportunitats entre la gent jove i que acaba afirmant que Aportaciones como las expresadas en este libro nos ayudarán no sólo a comprender mejor a nuestra juventud sino a iniciar políticas concretas”, son bons auguris pel present i el futur que tots esperem per les polítiques de joventut.

Al llibre es detallen diferents punts de vista on es plantegen possibles solucions a polítiques públiques enfocades als joves en àmbits tan diferents com habitatge, ocupació, formació, comunicació amb els joves (generació Einstein), salut, joventut i gènere, participació....amb l’objectiu de buscar una realitat col·lectiva el més encertada possible, que té en tot moment present la gran diversitat que marca la realitat del dia a dia.

Inicialment, per establir un marc sociològic concret, es fa una proposta de classificació dels joves de Barcelona a l’entorn metropolità sent interessant la diferenciació entre dos grans grups que anomenen classe creativa i classe bohèmia, dins de la nova classe mitjana. I es parla després del futur de les polítiques de joventut, amb pinzellades del passat, anàlisis del present i una clara línia de futur que hem d’assolir.

El llibre està sintetitzat al final amb 50 propostes específiques i directes, on es deixa clar quines son les claus per millorar la vida dels joves i les joves.

Un interessant anàlisis molt ben treballat al llarg del llibre i que s’ha de convertir en una eina més de treball per aconseguir donar bones respostes a les necessitats específiques dels nostres joves. Una eina útil com volien els autors.

04 d’abril 2010

COM GENERAR MATERIAL A LA XARXA

Per poder crear xarxa una de les principals coses que hem de saber fer és generar materials lo suficientment atractius com per poder atreure seguidors. Una bona difusió del missatge és bàsic a la xarxa, i si ho fem de forma correcta i atractiva podem aconseguir que tornin a visitar-nos i que ens segueixin que és del que realment es tracta.

El material generat pot tenir ben diferents formats; imatges, vídeos, música....i hem de poder tenir la capacitat de poder crear les noticies i les informacions que volem compartir en qualsevol format possible por aprofitar tot el ventall disponible a les diferents opcions.

Pel que fa a imatges:

  • Podem crear-les amb el GIMP o el PICNIK . Penseu que és millor gravar-les en .PNG en lloc de .JPG per guanyar qualitat.
  • Podem compartir-les i avaluar-les amb el FLICKR

Pel que fa a música, hi ha molta varietat de programes i s’ha de vigilar molt el tema de permisos a les descarregues, però per exemple tenim:

  • GOEAR per buscar-les i les podem descarregar posant la URL a DOWINT

Pel que fa a descarrega de vídeos:

Es ideal poder crear la nostra pròpia transició de diapositives, el nostre propi vídeo per poder acompanyar o emfatitzar una noticia. Ho podem fer amb el MOVIE MARKER on de forma fàcil podrem fer un vídeo incorporant fotos, música, vídeos i afegint diferents efectes especials que haurem de guardar com a fitxer moviemarker i alhora com a arxiu de pel·lícula.

Un cop generat el material, només ens resta compartir-lo a la xarxa per qualsevol dels programes que fem servir; blog, facebook, twitter...o qualsevol altre.

Sergio Gutiérrez, Primer Secretari de les JSE

Sergio Gutiérrez, primer secretari de les JSE, va estructurar el seu discurs en quatre gran trets, quatre grans trets que defineixen les grans preocupacions que estan al cap de tots els nostres joves i realment, no només dels joves; Territorialitat i immigració, Igualtat de gènere, Nova Europa i nou món i la Desocupació juvenil.

  1. Territorialitat i immigració. Hem de saber acceptar i gaudir de la diferència d’una Espanya plural. Es molt important el respecte a l’ immigració i a les seves cultures, i caldria fer servir l’educació com a vehicle d’integració (accés a centres concertats). Seria interessant fer campanyes per promoure, des dels mitjans de comunicació, el respecte i l’ integració.
  2. Igualtat de gènere. Hi ha un punt tan simple com important; a igual treball, igual salari. Un aspecte important també en aquest punt és garantir el dret a l’ interrupció voluntària de l’embaràs, però alhora hem de saber treballar per a reduir l’índex actual d’avortaments. I un punt clau és continuar treballant per reconduir i/o eliminar l’augment de violència de gènere detectada en el menors de 30 anys.
  3. Nova Europa i nou món. Preocupacions globals i beneficioses per a tots, com es la lluita contra el canvi climàtic i la lluita per la desaparició de la pobresa. No hem d’oblidar que altres generacions van destruir el mur de Berlín, i ara “a nosaltres ens toca destruir un altre mur , el mur de les indiferències”.
  4. Desocupació juvenil. La principal preocupació ha de ser acabar amb l’atur juvenil i amb l’ocupació precària que tenen molts d’ells. No podem deixar que siguin “la generació perduda”. Han de tenir la formació imprescindible, atès que el percentatge d’atur és molt superior entre la joventut sense estudis. Es destacable el fet de que tant sols les CC AA socialistes han signat acords específics per a fomentar l’ocupació juvenil.

Segons va explicar molt bé Sergio Gutiérrez, els joves d’avui en dia, han de poder definir amb molta claredat tres punts vitals;

  • Els nous reptes generacionals.
  • El saber fixar horitzons.
  • El saber marcar les pròpies línies vermelles.