09 d’abril 2010

EL FUTUR DE LES POLITIQUES DE JOVENTUT OLIVIÉ BAYÓN

El futur de les polítiques de joventut. 50 idees per millorar la vida dels i les joves és el llibre que es va presentar el 25 de febrer coordinat per Olivié Bayón i que ha contat amb la participació de diferents autors que des dels seus àmbits més propers han analitzat les polítiques de joventut no només amb el repte del futur sinó amb la realitat del present.

Com va dir Xavier Soto, el que va ser el diputat al Congrés més jove de la història d’Espanya “Debajo de cada cazadora de cuero hay una piel sensible y late un corazón que sufre” i així ho recull molt bé Olivié i la resta de col·laboradors al llibre. Xavier Soto va voler cridar l’atenció als polítics per fer veure la gran importància de les polítiques de joventut. Ara sembla que s’ha arribar a una major conscienciació del que han de ser les polítiques de joventut però encara queda molta feina per fer. Al llibre es deixen clares unes bones bases, unes bones eines de treball per marcar l’agenda política.

Amb un acurat pròleg de Bibiana Aído, Ministra d’Igualtat que assegura que el seu ministeri busca també la igualtat d’oportunitats entre la gent jove i que acaba afirmant que Aportaciones como las expresadas en este libro nos ayudarán no sólo a comprender mejor a nuestra juventud sino a iniciar políticas concretas”, son bons auguris pel present i el futur que tots esperem per les polítiques de joventut.

Al llibre es detallen diferents punts de vista on es plantegen possibles solucions a polítiques públiques enfocades als joves en àmbits tan diferents com habitatge, ocupació, formació, comunicació amb els joves (generació Einstein), salut, joventut i gènere, participació....amb l’objectiu de buscar una realitat col·lectiva el més encertada possible, que té en tot moment present la gran diversitat que marca la realitat del dia a dia.

Inicialment, per establir un marc sociològic concret, es fa una proposta de classificació dels joves de Barcelona a l’entorn metropolità sent interessant la diferenciació entre dos grans grups que anomenen classe creativa i classe bohèmia, dins de la nova classe mitjana. I es parla després del futur de les polítiques de joventut, amb pinzellades del passat, anàlisis del present i una clara línia de futur que hem d’assolir.

El llibre està sintetitzat al final amb 50 propostes específiques i directes, on es deixa clar quines son les claus per millorar la vida dels joves i les joves.

Un interessant anàlisis molt ben treballat al llarg del llibre i que s’ha de convertir en una eina més de treball per aconseguir donar bones respostes a les necessitats específiques dels nostres joves. Una eina útil com volien els autors.