11 de febrer 2010

CARLES MARTI; POLITIQUES PÚBLIQUES. PRESENT I FUTUR DE BARCELONA

 

Carles Martí ens va exposar l’essència de la capital catalana “Tenim en el present de Barcelona un model de ciutat multi funcional, policèntrica i no jerarquitzada ni fragmentada. No volem que se’ns parcel•li la ciutat i perdre la personalitat que tenim com a ciutat compacta amb tolerància, respecte, valors compartits i xarxa social. “ – va enfatizar el Primer Tinent d’alcalde Barcelona.
Per garantir la cohesió social necessitem que serveis públics universals, que creen cohesió i comprometen a la gent.
Però quina filosofia volem impregnar a les politiques? Volem un binomi en les politiques; Treballar a prop i mirar lluny
• Treballar prop: Treballar amb la gent i al costat de la gent. Proximitat com un valor clau del socialisme. Politiques de participació, fins i tot amb la iniciativa privada. Cogestió. Creure amb el teixit associatiu clàssic i les noves formes com la xarxa, es dona peu a q es produeixi. No hi ha una barrera amb les associacions poders públics i ciutadans
• Mirar lluny: No hi ha projecte sinó hi ha horitzó. Els col•lectius humans som present q arrossega la nostra història. Però hem d tenir perspectiva.

Horitzó a 10 anys;
Si centrem el terreny de joc en la ciutat a l'any 2010 es una tàctica amb la que fem pensar a la ciutadania i traiem del debat a Trias.

Apostem per les politiques ocupació;
• Donar eines perquè puguin recuperar una feina similar en un període curt de temps.
• Ocupabilitat intentar mantenir la gent màxima en el seu treball

També important el sector turístic i tots els sectorsde nova economia. Pel que fa a Inversió publica, per Carles Martí “teníem les finances prou sanejades per poder tirar de l'endeutament, ens permet un dinamisme econòmic”. I per que fa a les Politiques Socials, Educació, Serveis públics, assistència domiciliaria, Beques menjador, Àpats per la gent gran...etc...també s’haurà de continuar fent esforços segons Martí.
Una altre de les línees de treball és preservar bé l'espai públic. I no podem deixar de banda que en temps de crisi es mes fàcil que surtin les tensions. Hem de fer que l'espai públic sigui un lloc compartit basat en els valors de tolerància i respecte. Per això farem reforçament de biblioteques, centres esportius, festes majors, etc...
La interculturalitat també es prou important, amb politiques actives per contrarestar la xenofòbia, “realment hi ha uns quants provocant i incendiant. i d’altres son del parer que ja els va bé el incendi” –apuntava Carles “ ens hem d'obrir, barrejar i deixar que entri sàvia nova, aquest és el nostre present”

  
Per en Carles Martí, és important dibuixar un horitzó clar de la ciutat que volem, d'aquesta ciutat de cara als propers 10 anys, amb “cohesió, capitalitat, creativitat...tot un munt de valors inspiradors”.


Hi haurien vuit eixos claus fixant-nos amb un horitzó a 10 anys. Barcelona 2020:

1. Barcelona haurà de ser el motor econòmic del sud Europa. Hem d’apostar per la logística. Barcelona ha de ser la Porta Sud d’Europa i la Porta Nord Africa. Cal potenciar, per tant, els sectors emergents al voltant de la recerca, medi ambient, tecnologies i la biomedicina.

2. Ciutat de referència internament i externament en la creativitat. Parlem de tot l'eix de l’educació, des de l’escola bressol fins ESADE, FP... Un repte clar: molta mes FP i la capacitat de que tots els joves siguin trilingües. També estudis de les arts, formació i sensibilitat artística. Uns programes amplis de les disciplines artístiques i idiomes. Fer una ciutat amable i amigable pels creadors (Fàbriques de creació...)

3. Noves connectivitats. Connectar la ciutat. Ampliació brutal de l'aeroport. Important el canvi que ha suposat Spanair. Línies d’ample europeu per a les mercaderies del port. També salt brutal pel que fa al metro L 9.Nova xarxa de rodalies. La Sagrera ha de ser l’estació de Catalunya. I important també el desplegament de les xarxes Wifi a tota la ciutat.

4. En termes de noves centralitats. Sant Andreu i la Sagrera es configuren com a noves centralitats. També nou campus universitari del Besos. I nova Zona franca per empreses de noves generacions. També barris de la Marina i aprofitar els turons de la ciutat per fer més parcs. Realment cal regenerar i reciclar la ciutat compacta.

5. Sostenibilitat. Producció energia, balanços energètics i residus. Hi ha una aposta molt determinant pels cotxes elèctrics i pel transport públic (Bicicletes, tramvia...)

6. Garantir també la cohesió Garantir la cohesió social passa per la universalització dels serveis públics. S'ha de poder garantir habitatge i serveis de proximitat. No tindrem una ciutat cohesionada si la segona generació d’immigrants no es sent plenament partícip (no integrades i que en formin part.). És un repte bestial en el que s'ha fracassat en molts llocs i aquí hem de intentar-ho amb ple convenciment.

7. Canvis d'escala a Barcelona. Té 10 districtes;
Reptes cap en fora:
• Treballar en escala a l’Àrea metropolitana
• Prestació de serveis i mobilitat , sinó, no té sentit.

Reptes cap en dins:
• 73 barris
• Unitats d'identitat
• Convivència amb igualtat

8. La capitalitat mediterrània. Ha de ser una idea plenament associada pel conjunt de barcelonins i barcelonines. Aquest segell de ser la seu de la unió per la mediterrània s'ha de transformar amb un gran ànim i un sentit de lideratge.
De moment la capitalitat de la mediterrània ha comportat:
• Reformar els equipaments de l'hospital de Sant Pau, instal•lant xarxes, entitats...
• Ser la seu de programes directes per treballar entre les diferents ciutats.

I un afegit molt important que no va voler deixar passar en Carles Martí; la voluntat de ser la seu dels JJOO d’hivern del 2022 amb un plantejament que es a l’inrevés d’abans, ara tenim la ciutat preparada per poder-los fer. A més seriem la única ciutat que hagi fet tan Jocs d’estiu com d’hivern. Tot un repte se’ns dubte. Tot un repte per Barcelona, tot un repte per tots.