21 de gener 2010

JOFRE VILLANUEVA I EL MOVIMENT LAIC PROGRESSITA “Nosaltres apostem per la laïcitat, el progrés i el país”


El secretari del MLP, Moviment Laic Progressista, ens va parlar del que és i de com va començar el Moviment Laic Progressista a Catalunya.

El MLP comparteix molta ideologia de base amb el PSC i els valor que els mouen son gairebé els mateixos que al PSC “Ens il·luminen els valor de la Il·lustració, Llibertat, Igualtat i Fraternitat” va apuntar Jofre “ però nosaltres apostem per la laïcitat, el progrés i el país”.
La laïcitat és progressivament un valor que cada vegada està més en la nostra societat, mentre que històricament, a Catalunya, era un valor només assolit per l’esquerra.
La wiquipèdia ens diu que;
 “El laïcisme és una posició d'autoafirmació basada en què les societats i els estats s'han de mantenir independents de la religió, la qual s'ha de desenvolupar, si cal, en l'àmbit privat i personal. El laïcisme doncs, és el sistema que exclou qualsevol mena d'església de l'exercici del poder polític, administratiu o educatiu entre d'altres. Les seves arrels estan fonamentades en l'humanisme renaixentista i en els canvis de la Il·lustració. Laic, del grec λαϊκός, laikós - algú del poble de l'arrel λαός, laós – poble.


Jofre va destacar que per ells la laïcitat és un mètode de construcció d’un espai públic laïc. La laïcitat no és la negació de les religions, sinó que es demana que l’espai públic sigui lliure de totes i cadascuna de les diferents religions. Realment laïcitat seria la separació de l’església i l’estat, però això seria realment laïcitat política i el MLP busca una laïcitat més filosòfica. Els laïcistes busquen garantir la llibertat de pensament, no imposar normes ni valors morals de cap religió o creença. Realment s’anteposa un interès global per sobre de l’individual permetent la seva autorealització sense imposar-li creences preestablertes a ningú, evitant que les normes religioses s’estenguin cap a la societat. Per ells, el concepte de progrés és el compromís amb l’estat del benestar.
“Que és un país?...el país són les persones i una nació” deia Jofre “és una unió lliure de ciutadans. Per el MLP “la catalanitat” ha de ser una voluntat de construcció de la societat però sempre en una idea federalista”.
Arreu del territori català, el Moviment laic i progressista suma una totalitat d’unes 180 entitats. Si fem una mica d’història veurem tot l’engranatge que ha anat teixint el MLP a Catalunya. Es va començar amb l’Esplac, l’associació d’esplais catalans que es va crear al any 1982 i es va considerar laica. Al 1987 es va crear la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia i plegades van crear l’Escola Lliure el Sol al 1992. Aquesta va ser l’escola de dirigents laics i progressistes i va ser quan es va escriure l’Ideari. Per la seva banda, l’Esplac, en aquell temps, sobre el 1992 va crear la Cooperativa Entorn. Al 1996 es va adherir l’Associació de Casals i Grups de Joves de Catalunya ACJ i al 1997 la Fundació Terra també es va adherir. No va ser fins l’any 2000 que no es va posar nom a tot plegat “Moviment Laic i Progressista”.
Després encara van continuar creixent. Al 2005 es va afegir l’Acció Escolta de Catalunya i al 2006 Cooperació. Més tard, al 2008 es van crear també els Ateneus. En total 9 entitats que formen plegades el Moviment Laic i Progressista. Del que es tracta, segons ens va explicar Jofre Villanueva és de fer xarxa i crear teixit associatiu sobretot a través de l’escola, engrescant als joves amb activitats que els hi puguin semblar interessants. Però les tècniques de com treballar millor no les tenen ben clares, “s’aprenen amb la pràctica” deia Jofre.

El seu repte més gran és aconseguir visibilitat publica i un dels seus objectius es mirar de fer algun tipus d’Ateneu on hi càpiguen totes les diferents entitats.