11 de desembre 2009

"Izquierda y Derecha" de Xavier Marín




“Izquierda y Derecha” el llibre de Xavier Marín va ser el regal que ens vam trobar a la taula el passat divendres. Vermell com no podia ser d’altre manera i amb una foto de dues vies de tren que no arriben a ajuntar-se i cadascuna d’elles va en la seva direcció...una cap a la dreta i l’altre cap a l’esquerra...sé que Xavier va explicar de quin lloc  va treure exactament la foto però sóc incapaç de recordar-ho.  Xavier Marín, director de l’Escola Xavier Soto i amb més de 20 anys d’experiència en temes de formació al partit, va donar-nos la xerrada sobre aquest tema, deixant clar que és la seva reflexió personal, no un dogma a seguir, dogma o no, va generar un debat que és va allargar més del que era habitual en els darrers sopars - tertúlies.

Amb el llibre i la explicació que ens va fer en Xavier tindrem tota la informació per poder identificar ben bé si un és de dretes o d’esquerres, independentment que com es vulgui autotitular ell mateix.  
Nosaltres, com a persones d’esquerres hem de tenir ben clara la nostra missió i poder-la explicar en poques paraules, és un problema el fet que molta gent encara no sap quina és la seva missió i no la sap explicar. La missió del nostre partit és transformar el món per acabar amb les injustícies socials i és això el que hem de explicar i el que hem de tenir clar nosaltres mateixos.
El problema que hem tingut durant molt de temps ha estat no tenir secretari de formació a Espanya. Ara des del 2008 tenim a Jesús Caldera  i ja és un pas endavant tenir-lo. La importància d’un secretari de Formació és socialitzar el territori, fer la carta de navegació de la teva gent. S’ha d’exigir que la gent s’apliqui en ser pedagògica i que sàpiga explicar amb el llenguatge del carrer el que realment volem ser, el que som i el que volem continuar sent. Si ens ho creiem ho sabrem explicar.
La màxima de la nostra política està basada en la tres paraules claus; Llibertat, Igualtat i Fraternitat (valors de la trilogia  Liberté, Egalité i Fraternité) i sobre això podríem afegir moltes coses, entre d’altres el fet de que la desigualtat no és un fet fortuït.
Tot i que els valors de l’esquerra que coneixem avui no son els mateixos que al 1848, si podem assegurar, que ahir i avui, dreta i esquerra defenen principis ideològics radicalment oposats, diferencies de pensament i acció política que s’exclouen mútuament...podem afirmar i tenir ben clar que no es pot ser alhora de dretes i d’esquerres.
L’esquerra defensa els drets dels més oprimits i per contra la dreta continua negant l’existència de la lluita de classes, sort que per nosaltres la lluita contra la discriminació no pot quedar al marge. M’ha agradat una frase de Rousseau “Que todos tengan suficiente y ninguno demasiado”, no oblidem que la justícia social i econòmica és una de les claus del socialisme.




Hem de saber ser crítics i aprendre de les nostres pròpies errades. Hem de tenir discurs polític i continuar amb la nostra pràctica ideològica. Mai podem oblidar la nostra ideologia, és la nostra força i hem de continuar reforçant-la per continuar construint el nostre socialisme basat en la Llibertat, Igualtat i Fraternitat.



I per acabar, una frase del blog de Xavier Marín que m’ha encantat:

SER DE ZQUIERDAS. UNA FORMA DE VIDA "En el mundo encontrarás dos tipos de personas: las generosas y las egoístas; las de izquierdas y las de derechas. El egoísmo es una enfermedad; la generosidad un don"