02 de març 2010

Joan Rangel “Governar la nau és portar-la a port, no al naufragi”

Posar energies, ganes i il·lusió en tot allò que fem és un sentiment essencial per estar actius. Això i sentir-se jove és bàsic per poder tirar endavant qualsevol cosa, i sobretot per fer política, segons ens va explicar Joan Rangel, l’actual delegat del govern a Catalunya i que ens va recordar la frase de Mateo Alemán, “La juventud no es un tiempo de la vida, es un estado del espíritu”.

L’optimisme i les ganes de tirar endavant les coses, ja és una garantia i com deia Rangel“no ens podem desanimar davant situacions  adverses com ara. Si algú que està al capdavant està desanimat o desorientat, el naufragi està garantit. Governar la nau és portar-la a port, no al naufragi” I Joan Rangel té molt clar que “només es podrà liderar amb actitud, aptitud, bon estat d’ànim, coneixement i treball en xarxa”.
 I es que fer política, bona política, tenim ben clar que no es pas tan fàcil “fer política és dirigir un projecte i ser alhora permeable i proper a la societat, i tenint molta empatia”. Aquest és cada vegada un punt més important per gran part dels nostres polítics i Joan Rangel afegia “és molt important interactuar amb l’entorn per fer que la gent senti la política més propera, més seva”.
Però per Rangel, de vegades ens limitem a la política del dia a dia, sense pensar tant en l’objectiu final d’un projecte “de vegades nosaltres estem massa acostumats només al debat curt i al titular, i oblidem una mica el govern a llarg termini, es a dir perdent la possibilitat de tenir un bon projecte” i afegint que “hem de saber com portarem a terme una decisió i la mecanització dels processos per tal de portar-la a terme” i continuant amb els símils marítims Joan Rangel va afegir “No podem encendre només els fars curts  de la barca, hem d’encendre també els llargs”. Si ens limitem en el curt plac no donem visió al futur, i això és un gran problema.
Un altre punt important és també saber respondre en els moments més complicats, quan el poble vol veure als polítics “hem de tenir la capacitat de resposta també en les situacions crítiques. I sempre, abans de començar a remar, hem de tenir clar on estan els nostres valors i només això ens durà a l’èxit” deia Joan Rangel, destacant també la importància de la transparència  “hem de governar amb totes les cartes sobre la taula i no fer-nos trampa a nosaltres mateixos” perquè sinó els primers perjudicats serem nosaltres. Els projectes s’han de fer sobretot amb claretat i transparència per tenir garantit el seu èxit. “Seria interessant aconseguir eficiència en la gestió. Hem de ser capaços de millorar l’eficiència a la gestió pública” deia Rangel “eficiència i eficàcia per fer de la nostra Administració un model d’eficiència que pugui tenir els suficients diners com per finançar tots els projectes”. 
Amb 31 anys de dilatada experiència en diferents institucions polítiques, Joan Rangel ens va explicar com al front del govern de cada comunitat hi ha un delegat que té una sèrie de competències importants. No oblidem que ell és actualment la tercera autoritat a Catalunya.
Va parlar del tema dels residus nuclears deixant clar que “hem de buscar un moment adequat i un consens adequat sobre el lloc que reuneixi les condicions més adequades” alhora que també va parlar de punts també prou importants com “gestionar bé el flux migratori i les fonts d’energia, dos gran temes que hem de saber tractar amb claredat”
Ragel va afirma amb orgull que “em proclamo socialista, catalanista i federalista i això marca l’horitzó de la meva acció política, els meus valors i els meus projectes” una ideologia socialista que se’ns dubte compartim.
 I em permeto acabar amb una frases que escriu el propi Joan Rangel al seu bloc i que també ens va explicar aquella nit “La meva formació acadèmica i la pràctica professional com oficial de la marina mercant m’inclinen a definir algunes de les condicions per liderar un projecte polític: saber on anem, fixar bé el rumb, disposar de bona tripulació i una nau adequada per poder superar amb èxit els temporals que trobem en les nostre singladures i mirar lluny, tenint la capacitat de veure en l’horitzó allò que altres no saben veure-hi. Governar vol dir portar el timó de la nau. Una nau en la que tots hi som embarcats, volen o sense.”