28 de juliol 2010

DEBAT IDENTITARI ?

El Parlament ha prohibit els braus a Catalunya amb 68 vots a favor (32 de CiU, 3 del PSC, 21 de ERC (tots) i 12 de ICV-EUiA (tots)), 55 en contra (31 del PSC, 14 del PP, els 3 de C's i 7 de CiU) i 9 abstencions (6 de CiU i 3 del PSC). Donant així llum verda a una Iniciativa legislativa Popular (ILP) que estava avalada per 180.000 ciutadans.
Serà a partir de l'1 de gener del 2012 que es farà efectiva la prohibició i que realment afectarà només a la plaça Monumental de Barcelona, única actualment en actiu a Catalunya, i que tan sols fa uns 15 espectacles de braus a l’any, del miler que aproximadament es fan arreu d’Espanya.
Però no importa si jo sóc pro-taurina o anti-taurina, el que vull deixar clar és que no comparteixo haver convertit això en un debat identitari, no entenc perquè som especialistes en retro-alimentar els radicalismes, tant els que tenim dintre com els que tenim fora. No m’agrada fer servir el nostre Parlament per un debat d’aquesta mena de prohibicions. Prohibir sempre és dolent, és millor aprendre a viure amb la llibertat, una llibertat sensible, coherent i responsable.
Com deia el propi President José Montilla just al finalitzar la votació, cal que tots respectem les votacions de tots i cadascun dels nostres parlamentaris, cadascun amb els seves argumentacions. Montilla afirmava que "He votat en contra de la prohibició perquè crec en la llibertat i hauria preferit que la continuïtat dels braus fos una decisió tranquil·la i normalitzada dels ciutadans" i ha argumentat que això no ha de ser "el termòmetre de las relacions entre Catalunya i Espanya". Però ho és, i aquest és el problema. Hem donat ales als independentistes que veuen això com un senyal més del separatisme, negant i prohibint les tradicions més espanyoles, i alhora els hi hem donat també ales al PP que s’aprofita per alimentar la ràbia que des de fora fan que ens tinguin als catalans per no acceptar quelcom tan tradicional a Espanya com és això. I aquesta no és pas la realitat de tot el poble català, tot i que això, com sempre, és el que volen vendre.
Al Parlament s’han de debatre i aprovar o prohibir lleis més importants que això, lleis que facin avançar al país, lleis que recullin les millores que el fan gran, les millores que l’ajuden a ser pioners en polítiques de salut, d’educació...o de qualsevol dels pilars del benestar...però no de prohibicions d'aquest tipus amb el debat identitari agafant protagonisme...
A més, vist el caire que anaven agafant els braus darrerament, potser ja haurien mort per si mateixos a la llarga i no calia pas muntar tot això.
Com ja he dic abans, crec que l’únic que fa és donar ales a qui no les sap fer servir.

4 comentaris:

Enric Llorens ha dit...

Amanda: Tot i que normalment coincidim, avui no puc estar d'acord amb el teu plantejament. La funció del s parlaments es regular la vida, el esdeveniments i el funcionament d'un país. De la mateixa manera que decideix una nova divisió territorial, l'aplicació o no d'uns determinats impostos, o comportaments dels ciutadans. El tema dels braus en el moment que ha estat plantejat amb una ILP (per tant amb un important recolzament popular)no és cap tonteria, la seva discussió i aprovació mostra el grau d'evolució democràcia del nostre país.
L'excusa esgrimida de que no agrada prohibir i per tant s'està en contra és molt barata. Estarem a favor de la pena de mort perquè no ens agrada prohibir? Estarem a favor de la segregació de la dona perquè no ens agrada prohibir? Estarem a favor de les baralles de galls perquè no ens agrada prohibir? Hi ha altres motius molt més raonables i importants per no votar a favor de la ILP.
On sí et dono la raó és que alguns han aprofitat el tema per buscar discrepàncies identitàries. Mal favor fan als antitaurins però, a la llarga també a la causa independentista.

Amanda Ramos Gallego ha dit...

Mal aniriem Enric si sempre coincidim en tot. :-) De totes maneres, potser no m'he explicat bé. Ni molt menys vull fer servir l'excusa del no prohibir, coses com les que dius de la pena de mort, la segregació de la dona, etc i moltes més...es mereixen lleis que les castiguin, que prohibeixin fer-les només faltaria. Però en aquest cas, penso que no calia tot i que tenia un suport popular molt gran, i si es cert que és escoltar a la ciutadania però penso que hem de deixar els esforços per coses més importants. Hem caigut de quatre grapes en el debat identitari que a molts interessava, i això és realment el que hem fa més ràbia.

FRANCESC CAYETANO ha dit...

Coses importants? Hi ha algo més important q el maltractament d'un ésser viu? Si els polítics teniu aquesta poca sensibilitat...

Amanda Ramos Gallego ha dit...

Mai he pogut amb les generalitzacions, que és això de que "els polítics tenim poca sensibilitat".... veus com el problema es la gent ho barreja tot?...no es questió de sensibles o insensibles...som persones lliures com tothom...i és per això hi ha una democràcia i una llibertat. Els polítics no som especials, i si ens equivoquem, és perquè som persones, a més, s'equivoca el que fa coses no el que no les fa..
I no barrejem tema d'èssers vius que per això ja tenim als peperos que fins i tot aprofiten per barrejar-ho amb tema avortament...